Een unieke service in Nederland. 

Blankhout is gespecialiseerd in het vakkundig verwijderen van verf-, beits-, was of laklagen van uw meubels, deuren, luiken, huisraad en andere voorwerpen.

Alle voorwerpen van hout of metaal kunnen bij ons ontlakt worden met een snelle maar vooral veilige methode.

 

 

Paintex® .  

Blankhout werkt met een uitgekiend dompelsysteem, waarbij alle voorwerpen die ontlakt moeten worden gedompeld worden in de PAINTEX® . Deze PAINTEX® is een veilige ontlakkings-vloeistof die geen zuur, water of loog als basis heeft.Hierdoor blijven de houtstructuur, de lijmverbindingen en het fineer onaangetast, maar alle verf-, beits-, was of laklagen worden week en laten los.Het object wordt dan afgespoten en na enkele uren is het weer volkomen droog….. en weer klaar voor de nieuwe afwerking.

 

 

Blankhout spaart tijd, geld en energie. 

Het zelf afkrabben of afbijten is een onaangenaam karwei, waarbij de kans op beschadiging groot is.

Loog of loogproducten zijn gevaarlijk en schadelijk voor het hout.

Zij tasten de houtstructuur vaak onherstelbaar aan, lossen de lijmverbindingen op en hebben geen vat op de moderne verfsoorten.

De kwaliteit van Blankhout wordt nog eens onderstreept door een keuringsrapport van het C.O.T. (centrum oppervlakte techniek).

Vandaar dat het bijna niet mogelijk is de Blankhout kwaliteit te evenaren.

 

 

Alles kan bij Blankhout in bad. 

Niet alleen deuren, blinden, louvres, winkelmeubilair, scheepsonderdelen lambriseringen, plafondbalken, kozijnen, steunberen etc., maar ook grootmoeders porseleinkast, stoelen, tafels, commodes, bureaus, klokken, bedden of ander waardevol en kwetsbaar antiek.

 

Iedereen is welkom.

 

Blankhout werkt net zo graag voor particulieren als voor bedrijven.

Wij werken o.a. voor:

* Schildersbedrijven met deuren, luiken, en radiatoren.

* Antiquairs - Hotels - Cafés - Restaurants.

* Meubelmakers.

* Scheepswerven en booteigenaren.

* Aannemers van restauratie-werken.

* Particulieren met alle mogelijke meubelen, keukens en huisraad.

 

 

 

Meubellakkerij. 

Uiteraard kunnen wij na de ontlakking uw meubels afwerken in onze meubellakkerij.

Wij doen dat vakkundig en kunnen dan ook garantie geven.(al onze lakken zijn oplosmiddelvrij).

 

 

Wilt u meer weten? 

Neemt u eens contact met ons op of bezoekt u ons eens.

U kunt dan een kijkje nemen in onze showroom, eens kijken hoe alles in zijn werk gaat, en prijsinformatie krijgen.

 

 

 

BLANKHOUT AFWERKINGSADVIES.

 

Voorbereidingen voor het afwerken na behandeling bij ons.

 

Voordat u kunt gaan afwerken moet het hout goed droog zijn. De beste droging verkrijgt u buiten in de wind of in een tochtige ruimte. Echter niet in de zon of dicht bij een verwarming i.v.m. kromtrekken en scheuren van het hout. Biezen stoelzittingen kunt u het beste droogföhnen.

Als eerste gaat u de nodige reparaties uitvoeren, zoals het vervangen van slechte delen en het herstellen van losse lijmverbindingen. Tevens verwijdert u eventuele plamuurresten met een scherp voorwerp. Hierna volgt het licht schuren met een fijn schuurpapier (korrel 220 of 240) of staalwol (00 of 000). Na het gladmaken dient u de schuurstof goed te verwijderen en kunt u een afwerking kiezen zoals hieronder is vermeld. Neemt u hierbij het volgende in acht :

 

 

Welke afwerking kiest u? 

Afhankelijk van uw eigen wensen en de eisen die de praktijk u stelt kunt u kiezen uit een blanke afwerking of een transparante afwerking in kleur, terwijl u onderscheid moet maken tussen voorwerpen en meubelen die dagelijks intensief gebruikt worden en die voor sierdoeleinden dienen. Vooral gebruiksmeubelen moeten met de hiervoor bestemde lak behandeld worden, terwijl u siervoorwerpen ook met was of wasbeits kunt behandelen. Maak een proefstukje van de afwerking die u kiest op een onzichtbare plaats van het voorwerp. Hierna vindt u een nadere beschrijving van de mogelijkheden.

 

Blank lakken. 

Blanke acryllak (waterbasis) is te verkrijgen bij Blankhout (slijtvast, water en alcohol bestendig). De lak dient in overeenstemming te zijn met de aard van het gebruik van het te behandelen voorwerp. U kunt kiezen tussen mat- en zijdeglans. Gebruik dus een meubellak voor meubels, een bootlak voor vlonders enz. Het aanbrengen moet bij goed licht gebeuren met een platte slappe kwast. U strijkt de lak in een dunne laag op het oppervlak (dit voorkomt zakkers). Daarna moeten de gaatjes worden gestopt met overlakbare stopwas (eventueel zachter maken met een föhn), in de uiteindelijke kleur, die na de eerste laklaag pas zichtbaar wordt. Komt de kleur van de stopwas niet precies overeen met de eindkleur neem dan een iets donkere stopwas, omdat iets donkere plekken minder storend zijn dan lichtere. Wacht met het aanbrengen van de 2e laag tot de 1e laag zich met fijn schuurpapier (korrel 400 of gebruikte 220) laat schuren, d.w.z. het oppervlak moet bij het schuren een wit poeder afgeven. 

 

 

 

Transparante houtkleurlak. 

Het opbrengen van een transparante kleurlak gaat op dezelfde wijze als een blanke lak. U dient er echter wel rekening mee houden dat op plaatsen waar de lak dikker wordt aangebracht meer kleur zal komen en dat zodoende de houtstructuur verloren gaat. Kleurlak geeft vaak een vlekkerig resultaat. Beter is het om eerst de kleur aan te brengen met waterbeits en na droging af te werken met blanke lak.

 

 

Waterbeitsen. 

Deze zijn in vrijwel alle houtkleuren verkrijgbaar. Eventueel kunt u kleuren mengen of lichter maken door toevoeging van water. U brengt de beits royaal in overmaat op het oppervlak aan met een platte slappe kwast of met een stuk polyetherschuim voor de grote oppervlakken (b.v. kastdeur). Goed met de kwast in de nerfrichting van het hout heen en weer gaan en de overmaat onmiddellijk weer wegnemen, door afstrijken van de kwast of uitknijpen van de spons. Na goed drogen (1 dag) kan worden afgelakt zoals eerder is beschreven. Ook waterbeits kan worden afgewerkt met was. Ook hier geldt na het beitsen en de 1e laklaag pas opvullen met overlakbare stopwas. Daarna licht schuren, pas op voor hoeken en randen daar men op die plaatsen gauw de opgebrachte beits en lak wegschuurt. Dan de 2e laklaag aanbrengen.

 

 

Wasbeitsen. 

Met wasbeitsen kunt u het oppervlak in één laag zowel een kleur als een zijdeglans geven. Zij geven aan hout dus een eindafwerking en kunnen niet overgelakt worden, want een lak hecht er niet aan. Wasbeitsen accentueren de houttekening iets minder dan waterbeitsen. Ze zijn wel transparant maar hebben toch een zekere dekkende werking. Wasbeits brengt u ook royaal en in overmaat aan met een platte slappe kwast in de nerfrichting van het hout. Na goed drogen (enkele uren) kan het oppervlak worden uitgewreven tot zijdeglans.

 

 

In de was zetten. 

De was kan op de traditionele manier met een doek worden aangebracht. Omdat het oppervlak, na de behandeling bij Blankhout, van alle beschermlagen is ontdaan zal het nodig zijn het oppervlak enige malen in de was te zetten. Het verdient de aanbeveling de was dun aan te brengen en vooral na de 1e laag wat langer te wachten voordat u uitwrijft. Na het aanbrengen van de volgende lagen kunt u na c.a. een half uur uitboenen. Ook wanneer u met was of wasbeits werkt kunt u gaatjes stoppen met overlakbare stopwas (uiteraard pas na de 1e laag). Een in de was gezet oppervlak kan niet meer worden gelakt. Met was kunt u hout niet op kleur brengen (gebruik hiervoor wasbeits). Voor was geldt: lichte ondergrond licht gekleurde was gebruiken. Nooit donkere was op lichte ondergrond. Voor gebruiksmeubelen kunt u beter lak gebruiken, omdat was veel vlekken geeft als er vocht op komt en op den duur gaat pikken.

 

 

 

 

Afwerken in kleur. 

Waneer u een door Blankhout ontlakt voorwerp in kleur wilt afwerken (houtnerf zichtbaar), schuur dan eerst alle scherpe randen en hoeken eraf. De gaatjes kunt u met stopwas dichten. Nadat de 1e laag goed droog is, schuren met fijn gebruikt schuurpapier en daarna aflakken (algemeen 2-3 lagen dun aanbrengen). 

Vuren of grenenhout leent zich minder voor afwerken met houtnerf zichtbaar,wel om in een kleur te beitsen (Waterbeitsen zijn er ook in rood, blauw, groen enz.)en daarna aflakken met blank. 

Alle genoemde aanbevelingen zijn uit eigen ervaring opgedaan en te goeder trouw weergegeven, doch geven nimmer enige garantie voor het resultaat.

Blankhout aanvaardt generlei aansprakelijkheid.

Schuurpapier en overlakbare stopwas krijgt u van Blankhout mee als u uw meubels zelf afwerkt.

Uiteraard kunnen wij uw meubels ook afwerken in onze moderne meubellakkerij

(oplosmiddel vrije lakken).

 

 TERUG NAAR MENU